Ishotellet

februari 18, 2013 — 6 kommentarer
Voi hyvä tavaton (citerar 5-åringen) så trött man blir av sportlov! Orkar knappt rapportera nåt. Passar på att skriva nåt om ishotellet medan jag ännu minns, sen tror jag resten av veckan förblir bloggfri (med tillåtelse för undantag). 
Men alltså, ishotellet. Ishotellet, eller Lumilinna som det heter på finska, finns i Kemi och är väl värt ett besök. Det är öppet för allmänheten 10-19 varje dag vilket betyder att man inte får sitt rum förrän kl. 19 på kvällen. Men å andra sidan så hänger man kanske inte så gärna i -5°. Sina väskor får man förvara i ett låst skåp i den varma lobbyn som ligger i en sidobyggnad. Utanför slottet finns en bana att åka peffis i, en mindre rutschkana och en större kana med luftringar. Inne i restaurangen finns bord av is och träpallar med renskinn att sitta på. I slottet finns även ett eget kapell som var mycket stämningsfullt.
Årets tema är fantasi och slottet är fullt av is- och snöskulpturer som redan de är mycket sevärda. Där finns både Angry Birds, pingviner, sagoskog och dinosaurieskelett. Det är fritt fram att titta in i alla rum och sviten har en säng som är omringad av is. Vi hade ett sk. grupprum med fem bäddar i rad. Det är vanliga sängar med fårskinn på. 
Om man vill äta i restaurangen så måste man boka och beställa all mat på förhand. Vi hade beställt mat till kl. 19 och här var det enda vi var missnöjda med, servicen i restaurangen var verkligen kass och vi hade ätit vår träretters middag på ca 30 minuter. Det är inte så tokigt att sitta och äta varm mat i minus fem, men restaurangpersonalen var tydligen oroliga och bokstavligen slängde allt framför oss på noll tid. Istället kan jag tipsa om restaurang Puistopaviljonki som ligger 200 meter ifrån ishotellet, nästa gång äter vi där. 
Efter maten hängde vi i den varma lobbyn och väntade på att få vårt rum. Det visade sej att kl. 19 inte riktigt stämde utan alla måste närvara på en godnatt-info kl. 21 i lobbyn. Där gick de noga igenom hur man skulle bädda in sej i sovsäcken och vad man skulle göra med sina utekläder. Först ska man klä av utekläder och lägga dom så platt som möjligt på fårskinnen. Sen lägger man sin sovsäck ovanpå. Sova ska man i kerrasto (långärmade underkläder), strumpor och pipo. Pipon måste absolut vara neddragen till ögonbrynen, annars förlorar kroppen för mycket värme. Sen kryper man in i en sovsäck av fleece. Den ska spännans så att endast näsan och lite av ansiktet syns. Sen ska man krångla sej i pilates/yoga-stil ner i sovsäcken och även spänna den runt ansiktet. Huh!
Vi baxade först in barnen i sina sovsäckar och sen oss själva. Det var kanske det svåraste av allt. Men när man väl var inbäddad så var det ganska mysigt. Kidsen lät oss inte släcka lampan och för att vara helt ärlig så höll jag tyst med. Så länge jag var i upprätt läge så hade jag mild klaustrofobi av alla snöväggar och inga förnster. Som tur var det inga problem att ligga ner för valvtaket var minst fyra meter högt. J försökte ännu starta en korv-wrestling i våra sovsäckar men den dog ut ganska fort, alla var så trötta efter huskysafarin. Några gånger vaknade jag på natten och måste kolla att kidsen fick luft och inte åkte ner för långt in sovsäcken. Men in alles så sov vi alla djupt och riktigt gott. 
7:30 kom de och väckte oss och det värsta var nog att klättra ut ur den varma sovsäcken. Nu förstod man hur viktigt det var att ha sovit på sina utekläder, de var ju färdigt varma nu. Sällan har en frukost smakat så gott som inne i den varma lobbyn. 
Skulle jag göra det pånytt? Jag är som känt ingen scout så jag är i tysthet lite stolt att jag klarade av hela natten. Det var otroligt spännande men jag tror inte jag behöver göra det pånytt. En once-in-a-lifetime-juttu. Det som jag gärna gör är att besöka slottet igen över dagen, tex nästa vinter. Varje år är det ny design med nytt tema. Kidsen var otroliga ”sports” och tyckte inte det var speciellt konstigt att sova inne i en korv i minusgrader. Tror faktiskt att de gärna skulle göra det pånytt.
Jag kan berätta att man svettas som en gris inne i sovsäcken. Inte så att man fryser men nog så att jag 3-tiden på natten ren luktade som en sugga. Det hjälpte ju inte heller att jag låg där och småfes. Fnissade lite extra åt paret som tillbringade natten i sviten och var glad över att vi hade skiljda sovsäckar med J. 
Måste berätta om svit-paret. De satt och chillade i lobbyn då en ur personalen högt frågade vem som ska bo i sviten. ”Vi”, svarade paret. ”Vill ni ha sosvsäckarna separat eller ihop?” fortsatte personalen extra högt, varpå paret frustfnissade och generat mumlade ”ihop, tack”. Inte så proffsigt av personalen, tycker jag.
Nu befinner vi oss i Ruka resten va veckan. På vägen hit åkte vi via Ranua djurpark och det var rysligt fint! Såg bla min favorit lodjuret. Nu skidar vi som små Kalle Palanders och Gunde Svanar vilket gör att jag inte orkar rapportera nåt mer. Eller så känns det iaf just nu. Måste nåttag blogga om sportlov som fenomen och mina fördomar – men vi tar det sen med lite mer avstånd.
Här följer några isiga bilder:
Från Angry Birds-rummet in till hotellkorridoren.
Isrestaurangen. Kolla taket!
Mera Angry Birds.
Inpackat barn.
Sov-info i lobbyn.
  

6 svar till Ishotellet

 1. 

  Det verkas så härligt, men får man ingen panik över att taket skall rasa in?

  Gilla

 2. 

  Coolt! Har varit där på dagen en gång för jäääätte länge sen. Ganska tufft!

  Gilla

 3. 

  Häftigt, jag brukar åtminstone sova ganska gott när det är kallt och frisk luft. Fast i ditt fall kanske inte luften va så väldans frisk sen mera mot morgonnatten:) Ha det super, kram

  Gilla

 4. 

  Inte alls! kändes inte alls som en snökoja

  Gilla

 5. 

  Jättefint ställe! Blir ju sugen på att se hur det ser ut nästa år.

  Gilla

 6. 

  nå inte inne i sovsäcken, haha. Kram på er! Vi har det mer än bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s