Är julgubben ett fåneri?

november 25, 2013 — 10 kommentarer
Jag blev igår kväll inkallad till kidsens rum just efter att de lagt sej.
– mamma, nu måste du svara. Är julgubben bara ett fåneri? (älskar ordvalet här)
Vad svarar man på det? Jag hann tänka femtioleva tankar på under en halv sekund, inklusive hur jag skulle ta mej ut ur rummet utan att svara. Men här kommer hela konversationen, så gott jag kommer ihåg. Den milda chocken som uppstod kan ha vrängt mitt minne lite.
– varför frågar ni det? (jag har lärt mej detta svar av politiker)
– nå förra julen såg jag att julgubben var min morbror!!! Det var hans glasögon och han ”sa” att han bara sku på vessan. (så morsk röst som det bara lossnar ur en 6-åring)
– hmm. Du kan ha rätt. Men minns ni att vuxna hjälper julgubben med julklapparna? Så kanske dom också hjälper honom med att dela ut dom? Kanske?
– Det är sant. 
– Har ni nånsin sett den riktiga julgubben?
– Jo! han var hos oss på Petersgatan! utropar 6-åringen
– Och en gång i ett shoppingcenter på Malta! Det var nog han, vi har bildbevis. Det här är den mer praktiska 8-åringen
– Det låter som bra bevis.
– Sen har vi Mauri Kunnas bok där allt är förklarat! (6-åringen läser den varje dag nu). Men mamma, tror du på julgubben? 
– Jag vet inte. Kanske det är som med Gud och sånt, alla får tro hur de vill.

– Mmm. Jag tror nog för det står i boken. Men man får tro som man själv vill. Sagt med äkta besserwisserröst av en 6-åring.
– Jo nickar storasyster sömnigt
Jag tror jag klarade det helt okej. Vad säger ni? Får man ”banka” nonsens i kids? Jag minns hur underbart det var att tro på julgubben. Och så håller jag helt med 6-åringen, det är så himla bra förklarat i Mauri Kunnas bok (fast där heter han jultomten och det gör mej lite arg). Nästan så jag inte helt har gett upp hoppet, han kanske finns där, i dalen uppe vid Korvatunturi. 
  
 

10 responses to Är julgubben ett fåneri?

 1. 

  Jag bävar främst inför dagen då storebror mister sin barnatro (dramatiskt, visst?), och samtidigt lägger fram konceptet för en intet ont anande lillasyster. 😦 Men tillsvidare är det bara Korpo-tomtarna som lagts under luppen och som han påstår är mormor/morfars påhitt – vi har nämligen en ”tomte-sten” djupt i skogen, där det ibland kan hittas karameller om man varit snäll, den har funnits där i flera generationer. Men både holländska Sinterklaas och finska julgubben väljer han att tro på tillsvidare, trots den respektabla åldern av hela 9 år. När det kommer frågor har jag bara helt sanningsenligt sagt att jag inte riktigt vet. 🙂

  Gilla

 2. 

  Så underbart att han ännu tror! Jag blev också positivt överraskad av vår 8-åring, tror hon ligger nånstans i ett mellanskede just nu. Och jag vill tro att hon inte förstör det för lillasyster, men kan förstås inte vara helt säker. Hon var mycket diplomatisk under hela konfrontationen.

  Gilla

 3. 

  Jag vet inte riktigt om våra kids tror eller inte. Dom verkar inte ha ett så svartvitt förhållande till julgubben och tandfén. Dom kanske ser dom lite som väderleksrapporter, att det kanske stämmer, kanske inte?

  Gilla

 4. 

  Haha! Julgubben är som väderleksrapporten! bästa liknelsen hittills.

  Gilla

 5. 

  Well done! Mycket bra resonerat. När det gäller mauri kunnas läser jag alltid julgubben, för blir störd på tomten.

  Gilla

 6. 

  Vi har också haft samma diskussion, drog själv också paralleller till Gud och Jesus. Svårt, men samtidigt vill jag ju inte att barnen ska fundera varför man ljugit åt dem i flera år…

  Gilla

 7. 

  Ja! Julgubben Mauri, julGUBBEN

  Gilla

 8. 

  Exakt. Läste du om väderleksrapporten här ovanför? Hilarious, tycker jag! Kanske, kanske inte 🙂

  Gilla

 9. 

  Ja den var bra, men av någon anledning så tror vår 6-åring mer på Gud än på Mette, så vi fortsätter med den bibliska liknelsen 😉

  Gilla

 10. 

  Men Mette finns helt säkert, eller finns hon? Hihi. Eller borde jag nu skriva Hoho 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s