Om suckar kunde tala

januari 28, 2014 — 14 kommentarer
Tingsrätten är ett stort ställe. Och svinkallt. Satt där och kallsvettades och väntade och väntade och väntade. Kollade in alla poliser som ledde in och ut på folk. Kände mej pretto i mammas gamla fårskinnspäls. Försökte läsa en bok. Gned in en tub med handkräm i händerna. Kollade försiktigt på en kvinna som låg på golvet och bad. 
Så blev det min tur. Svarade på frågor om min identitet, svor en evighetslång ed och stirrade stint in i domarens ögon. Lovade tala sanning. Fick sitta ned och intog världens mest krampaktiga framåtlutande ställning. Tvinnade händerna så de blev ömma, handkrämsdoften sved i näsan. 
Fd chefen såg ut som vanligt. Försökte få ögonkontakt men lyckades inte. Han började ställa frågor. De var långa och svåra att tyda och jag fattade inte ett dyft. Funderade om det berodde på finskan, min nervositet eller bara ren dumhet. Tills domaren avbröt och sade att man inte kan fråga ja/nej frågor som inte går att svara ja/nej på. Fiu. Fick nya, tydligare frågor och hörde min egen stämma. Den var som ur en finsk radiokanals nyheter, stadig och saklig.
Svarade så bra jag kom ihåg. Mycket hade jag glömt. Fd chefen suckare ljudligt till mina svar och just innan dåtidens hemska flashbacks började flåsa mej i nacken steg jag ovanför sitautionen. Jag hade varit ärlig från ruta ett. Hade tom smått varnat honom i ett mail förra veckan: jag har inga positiva minnen. Kunde ge svar på tal. Kunde motivera och ge bra exempel. Slutade tvinna händer och slappnade av. 
Svarade ännu på exkollegans frågor. Hon hade en sympatisk jurist med tydliga och bra frågor. Och så var det över. Fick ett tack av juristen och domaren – och en finalsuck i stil adagio av fd chefen. 
Snubblade ut i korridoren och fick sitta och nolla huvudet en lång lång stund. Mer poliser och dörrar som öppnades och stängdes. Sen kurrade jag in mej i prettopälsen, tog några lätta steg till busshållplatsen och åkte mot dagis. Satt där och gnolade på en bänk medan 6-åringen spelade Skipbo klart. Flätade en liten flickas hår medan hennes pappa otåligt trampade i tamburen. First things first. Fick världens sötaste kiitos
Hemma blev det kramkalas och ett glas rött. Uppirrad som jag var, tog jag tillfället i akt och stegade till storvaruhuset och köpte fyra bh:n. En förhatlig syssla, men så mycket trevligare än rättsgrejor. Man ska smida när järnet är varmt, allt är en barnlek efter detta. 
Dagens lärdom? Det är fult att sparka kvinnor som är på tjocken. Man kan bli fast också. Hoppas även så i det här fallet. 
Nu har jag lagt locket på den energitjuven. Till sist en hissbild på prettotanten i pälsen. Men pälsen är så varm att jag aldrig kommer att ge upp den. Aldrig. 
  

14 svar till Om suckar kunde tala

 1. 

  Yess! In your face, töntig fd-boss aka sliskig ful naken snigel!

  Gilla

 2. 

  Jag skrek detta hela vägen till jobbet. GO ME! Nu s*tan är allt skit begravet.

  Gilla

 3. 

  Raaaaah! Och han må sucka bäst han vill, eget fel att han representerar sej själv och inte kollar svaren i förväg.

  Gilla

 4. 

  YES. Bra jobbat Pia. Det är så bra med människor som står för sanningen.

  Gilla

 5. 

  Tack! det känns så ofattbart mycket bättre idag. Ännu bättre eftersom jag ifrågasatte min roll som vittne åt honom i förväg, svart på vitt. Han fick nu klättra ner några pinnhål, äntligen.

  Gilla

 6. 

  Ha, hoppas han blev ett russin! Kram stronga du och 4 bhn, jösses du är värd ett pris!

  Gilla

 7. 

  Stor kram! Du är så tuff! Kramis

  Gilla

 8. 

  Vindruvor blir till russin om de suckar extra tungt. Mitt själförtroende, och min byst, pekar båda lite mer uppåt idag. Ha!

  Gilla

 9. 

  Det var strongt gjort, inte lätt att stå på sig mot sådana mänskor.

  Gilla

 10. 

  Åt upp hela månadens energi.. men nu är allt sopsorterat och borta. Så jäkla skönt.

  Gilla

 11. 

  Men åh, ÄNTLIGEN över. Vilken enorm energitjuv! Starkt jobbat darling. Du är helt klart värd hela underklädesavdelningen efter det här!

  Gilla

 12. 

  Tack vännen! Borde ha satsat på hela raffsettet me'samma, stay ups och allt 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s