Lindas utmaning

januari 30, 2014 — 6 kommentarer
Berätta 11 saker om dig själv
Det här är svårast. För att undvika upprepningar från tidigare gånger så vinklar jag det till 11 saker från min barndom
 1. Kompisen och jag hade en hemlig klubb som hette PiBe. Vi samlades i en skrubb under kompisens trappa och skrev små brev som vi stoppade i diverse postlådor. Viktigast var att varna herr Ström för vinterhalkan, han fick flera brev av oss
 2. Samma kompis och jag skulle en gång ha picnic ute i grannens havreåker. Vi tog med en blompall och en flaska sirap. Sen när vi satt mitt bland havren och kissade skrek en gubbe från vägen att han minsann skulle ringa bonden. Jag hade magont i flera veckor efter det, men hörde aldrig av bonden
 3. Jag samlade på olika sorters maskar och förvarade dom i pilttiburkar på mitt fönsterbräde. Glömde alltid bort dom och hittade dom senare mumifierade och torra
 4. Jag älskade doften av bergamott olja. Fick en tom teburk av min mamma en gång och det var min största skatt. Bevara den i ett hörn av min säng och sniffade mej till sömns
 5. Jag lärde min vita ponny att äta mandariner, liitulaku och att dricka cokis och jaffa
 6. Red en gång genom hela socknens skidspår med min bruna, tjocka ponny. Mamma stackarn fick skida igenom det och försöka laga det. Lärde mej en läxa och är numer mycket noga med att inte trampa i skidspår
 7. Fick en hund till juklapp när jag var tolv. Hur ofattbart? Som jag älskade den hunden
 8. Vi bodde i ett urgammalt stenhus och där kröp möss i väggarna. Krapisande möss är för mej ett trygghetsljud. Ibland fastnade mössen nånstans i väggen och dog. Då stank det nåt förfärligt. En gång levde jag i exil i vårt växthus för att det luktade så illa i mitt rum
 9. Jag skötte ofta hästarna över helgerna om mina föräldrar var borta. Det hände alltid nån katastrof när de var borta. En gång blev det översvämning i stallet och jag fick lassa ut vattnet med en spade och en gång fastnade en häst i en stödvajer till en elstolpe och jag fick ringa Esbo elektriska för att få loss djuret
 10. En gång tvingade grannmamman mej och min bror att gå hem trots att det åskade för fullt. Jag var kanske fem år och sprang så hårt mina ben bar mej medan brorsan höll mej i handen. Blixten slog ner i ett träd medan vi sprang. Är ännu också rädd för åskan
 11. En kväll kom jag hem från en kompis och fick fingret mellan köksdörren. Nageln hängde i en blodig slamsa från fingret och det ser inte normalt ut ännu heller. Mamma fick bära mej till tant Inga och jag minns att jag hade mina röda stövlar på mej. Jag lär ha skrikit så att hela grannskapet hört det och sen skulle alla tanterna kolla in mitt bandage i matbutiken. Då var det nog okej att visa mittfingret
2. Svara på 11 frågor utmanaren ställt dig.
1. Vad ger bloggandet dig? 
Dokumentation, sällskap så länge jag jobbade ensam, bra feelis överlag!
2. Din bästa och sämsta sida? 
Jag kan vara gräsligt rolig om jag bara känner mej bekväm, bryr mej väldigt lite om vad andra tänker. Å andra sidan är jag lite väl envis för mitt eget bästa och blir avig mot andras välmenande
3. Viktig, allmännyttig samhällsfråga som i ditt tycke förtjänar att lyftas fram mera? 
Nu ska jag gå utanför min blogg-comfort zone och blogga om det. Feminism. Reflekterade inte över det så mycket som yngre men voi juku så det träffar mej i hjärteroten nu då vi har två döttrar. Ser det som min plikt att vara en feminist. Och då kommer vi in på en grej som retar gallfeber på mej, riktigt så att det plingar i skallen. Folk som svarar på frågan om de är feminister med att säga ”nej, för ordet feminist klingar så negativt”. 
Senast för en dryg vecka sen hörde jag Sonja Kailassaari säga det i en radiointervju. Vah? Det blir väl bara negativt om folk går omkring och säger att det är negativt?  För även Sonja kunde medge att hon höll med om allt det berörde. Klart det finns olika sorters feminister, mer och mindre radikala och med olika avsikter. Men samma gäller väl vadsomhelst annat. Klart det finns olika sorter av allt, varför ska alla feminister bara dras över samma, negativa klang-kam? 
Det känns som om det finns en massa tuffa, smarta människor som sitter och väntar på att nån ska uppfinna feminismen pånytt med ett nytt namn och i en söt, fluffig förpackning. Kommer inte att hända, så varför inte vända hela klangen istället
4. Silver eller guld? 
Det varierar, men just nu guld
5. Vad tycker du om ordet ”hen”, och använder du det själv? 
Jag kan mycket väl använda det i skrift, i tal blir det inte lika ofta
6. Hur ofta äter din familj vegetariskt och vad är din bästa vege-rätt? 
Vi äter allt mer vegetariskt, den här veckan har vi bara ätit vege medan vi förra veckan inte åt vege en enda gång. Finns ingen uttänkt plan på våra menyer.  Just nu är J:s stekta grönsaker med fullkornspasta den absolut bästa vegerätten
7. Ska Iittala-tarran lämnas kvar på glasen/skålen/vasen.. eller inte? 
Absolut inte
8. Om du fick studera på nytt, vad skulle du välja? 
Jag är extremt skoltrött efter just avslutade studier. Men kanske pedagogik? 
9. Skulle du åka till rymden om du fick chansen? 
Aldrig
10. Senaste bändet du ”upptäckt”? 
 Upptäcker band varje vecka, nu nyligen Joyce Jonathan och Elisa JO
11. Ett måste i lösgodispåsen 
Noitapilli och ferraribilar. Jo svampar också
3. Hitta på 11 frågor som de man utmanar ska svara på 
Jag kör med min variant av del 1: berätta 11 saker från din barndom
  

6 svar till Lindas utmaning

 1. 

  Fy sjutton för den grannmamman! Får riktigt ont i hjärtat då jag tänker på Pia 5veeee som springer där på vägen.

  Gilla

 2. 

  Och vad är juttun med ”Int e jag feminist, men jag tycker att man ska få lika lön för lika arbete” Jag menar va? Visst är man ju då feminist! Om alla som anser att det är rätt att alla får lika lön för lika arbete, har samma rättigheter och skyldigheter skulle kalla sig feminister (vilket dom då är) skulle det sluta klinga negativt ganska fort.

  Gilla

 3. 

  JEE! (borde göra annat och inte läsa bloggar.. kommenterar mera en annan gång!)

  Gilla

 4. 

  Hon var ond. ”No ska grannongarna int' va häää, no ska vi ha familjetid”.

  Gilla

 5. 

  JAAA! jag bloggar inte om detta för att jag är så kass på att formulera mej tydligt och det bara blir missuppfattningar. Feministpunkten tog mej en timme att formulera, bara som exempel. Men EXAKT det där menar jag. Vad är det då, om inte feminism. Raaaah!

  Gilla

 6. 

  Jee!

  (hjälp så nyfiken jag blir. Sluta genast med annat och berätta vad du jee:ar åt. Jee!?)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s