Blogg68: irritationen, läsförståelsen och informationsupplägget

april 7, 2015 — 8 kommentarer

Dagens irritationsämne är folk som inte läser e-posten ordentligt. Störande ofta märker jag att min mottagare läst första meningen eller stycket men resten kan jag bara fylla med tex orden till valfri sång. Det spelar ingen roll, den texten möglar ändå på dygnhögen av världens alla olästa texter. En sorglig hög.

Jobbade ett tag på McCann och där fanns en fantastisk snubbe som delade upp varje e-postmeddelande i underrubriker och franska streck. Ingen skillnad om han var i kontakt med en stor bilkund eller om det gällde vem som vill komma på lunch med honom. Vi fnissade åt hans mail, de var legendariska och ibland tom färgkodade. Men ju mer jag tänker på det, desto mer geniförklarar jag honom. Om jag har frågor i mailformat har jag således börjat:

Rubriksätta att detta är frågor

 • sen kommer frågorna här
 • nästa här
 • ja ni fattar

Om mottagaren känns extra slarvläst

 1. kan jag numrera frågorna
 2. de får liksom mer betydelse
 3. sen kan jag ännu syfta till fråga nr. 1 senare i mailet

Andra sportar med att skicka ett separat mail per fråga, men i dagens mailsvärm så samlar jag hellre allt i ett och samma. Det är gräsligt svårt att få folks uppmärksamhet i dessa informationskaskadstider (nytt ord).

En annan femma är att skicka mail till många på en gång. Ibland kan jag få känslan att mottagarna tänker (kollektivt, men på olika håll) ”det här har ju Lisa också fått så jag behöver inte svara”. Sen svarar ingen. Men det är också en femma att skicka nåt till rätt mottagare. Behöver alla få det här mailet? Kanske inte alla gånger. Jag faller också i nån annan svarar säkert-gropen, men då har jag börjat fundera om jag alls platsat som mottagare från början. Dessutom är jag av den icke-velande sorten som tycker snabba beslut är bättre än kollektivt funderande.

Vi tar kusligt många beslut per dag. Allt från vilka strumpor till när vi vågar korsa gatan. Så åtminstone jag uppskattar stort om nån annan tagit steg ett på beslutsskalan om jag tex får ett förslag. Det är så mycket lättare att nappa på ett erbjudande om kaffe kl. 15 på Café X än det sku vara kul att ses och sen det långa velandet om tider och platser och har du nån skillnad och vad tycker du om och diibadaabaduu.

Nu urartade mitt inlägg lite. Men hej grattis om du läste ända hit! Hur många frågor frågade jag?

8 svar till Blogg68: irritationen, läsförståelsen och informationsupplägget

 1. 

  Alltså jag har tänkt på just det där med att föreslå kaffe – hur hiskligt mycket velande det kan bli kring var och hur och när man ska ses. Jag får också ibland totalstopp i hjärnan och kommer inte på ett enda kafe i hela stan. Borde väl bara skärpa mig och våga föreslå ngt konkret hur pälligt det än är och inte dilla så mycket.

  Gilla

 2. 

  Läste ända till slut!
  Är just nu inne i otroliga mail-rumbor i två olika projekt. Det mailas massa och just nu akuta ärenden som går till typ 5 personer plus till mig och min jobbkompis (som jobbar tillsammans och nästan alltid cc:ar varandra). Sen när nån plötsligt inte svarar alla och nån av oss faller av tråden kan det bli yrt.

  Och DEFINITIVT alla frågor man har just då i samma mail. Eller ens samma tråd. Vad var det du fråga egentligen? Hehe…

  Och onödigt blaade blaade om det inte är nödvändigt tycker jag att är stenstörande. Om jag typ väntar mig en lista på grejer. Har idag läst de flesta mailen flera gånger för att inte missa något viktigt.

  Det här blev långt och yrt!

  Gilla

  • 

   Jamen ja! Man får såklart inte tappa bort nån person viktig på vägen, bra point! Sen blir det råddiga bara råddigare. Har du förresten testat appen Slack? Vi kör det med din bror.

   Gilla

 3. 

  Nä! Vad gör den appen?

  Gilla

  • 

   Du kan göra ett eget team och ladda upp filer & messa inom samma app, enkelt att ha allt på samma ställe. Har dock inte erfarenhet av större grupper så vet inte hur bra det fungerar. Hitills bara Niklas o jag som funderar på tumis. Men funkar riktigt bra!

   Gilla

 4. 

  Jag brukar ibland påpeka datum o klockslag med font 48 (hi hi) för att ingen ska kunna säga att ”int såg jag”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s