Hej! ska vi gifta oss?

maj 8, 2015 — 5 kommentarer

Reality tv, det hade ni inte väntat här va? Jag finner att dessa program har så mycket av sånt jag inte gillar och så lite av det jag verkligen skulle vilja veta: vad som händer påriktigt och inte det där manusförfattade tjafset, klippt och vinklat för att få mer oooh och aaah-effekt. Med min inställning blir det ju dessutom lätt att inte titta alls och missa insikter att jag kan ha fel, jag har alltså inte så värst mycket kännedom om utbudet.

Men jag har ett exempel på ett koncept jag tittat på (inte slaviskt, men ändå) och som jag, med lite nästlande i kulisserna, funnit en mycket intressantare vinkel på. Gift vid första ögonkastet heter Sveriges version, den kom före den finska som heter Ensitreffit alttarilla. Idén går ut på att ett expertteam väljer ut tre par bland en massa sökande. De här paren träffas sen första gången vid altaret då de gifter sej och så är showen igång med bröllopsresa, ihopflytt, vardag etc.

Den svenska kändes riktigt klippt och författad, men konceptet var så annorlunda att jag tittade. Så när jag fann en liten tråd sticka ur ett nystan drog jag lite och fann en massa helt på egen hand. Fann bla att en av mina favoriter, Bert, skriver en blogg. Han var min favorit för att han och hans fru i programmet var de enda som kändes på nåt sätt rätt, trots att det blev så fel. Som om de möjligen haft en chans om de träffats under andra omständigheter, eller tom i den finska versionen.

Den finska versionen kom först efter den svenska och först hade jag inte alls tänkt titta, det var ju för konstlat. Men så nappade jag på en trailer och tittade ändå. Helt annorlunda! För det första frågade de deltagarna helt andra frågor från början och atmosfären var inte alls så klippt och förutbestämd som den svenska. Paren kändes så mycket mer rätt för varandra från början och alla deltagare fick sin egen plats. Nu tyckte jag först detta blev intressant, efter en svensk säsong i bagaget. Följde med Berts blogg vid sidan om och hittade även en finsk deltagare Miias blogg, men den pausade sen tillfälligt under programmet.

Nu är Miias blogg tillbaka och också en till av tjejerna, Viola, har nyss startat en blogg. Violas inlägg idag fick mej att skriva det här. För så här och så här skrev Bert sen då allt var slut och han inte hade några skyldigheter till produktionsbolaget längre. Så här skrev Miia när hon fick börja blogga igen. Och så här skrev Viola idag på sin relativt nya blogg. Nu vet jag ju inte mer än vad det står i bloggarna, har tex Miia och Viola andra avtal än Bert etc. Men jag vet att Miia och Viola ännu är gifta med sina män, det säger nåt. Jag tror att max ett av paren ur den svenska verisonen ännu är gifta, om ens det.

Det här var ett litet ytskrap som kanske inte intresserar om man inte sett nåndera serien. Jag finner det så intressant att en finsk version är så mer människonära och mjuk än en svensk. Svenskarna som kan sånt här. Men de kan det kanske lite för bra, lite för slipat och hajpat? Det kanske är finsk ärlighet som fungerar så mycket bättre här. Kul att det är åt det här hållet, för en gångs skull. Och så mycket roligare att titta på ett program med lite mer info & bakgrund i bagaget.

Sen ännu. Om det är rätt eller fel att gifta sej på det här viset? Jag säger what ever makes you happy. Och så tycker jag alla som testat är gräsligt modiga! Eloge.

5 svar till Hej! ska vi gifta oss?

 1. 

  Åh! Går så igång på det här! Vi kollade också svenska versionen, halvt av misstag såg vi ett avsnitt och kollade sedan resten. Hade hela tiden en känsla av att det vara lite för scriptat och oäkta. Efter det här vågade jag knappt se den finska versionen, om inte svenskarna kan så kan väl inte vi heller? (Mysigt lillasystersyndrom där.) MEN den finska versionen var ju något helt annat! Varm och äkta och bara underbar. Som ett helt annat program?!

  Är också så imponerad över de som vågade vara med. De var så modiga, sårbara och äkta. Hela programmet i sig kändes också som nån sorts parterapi (på ett bra sätt). Fick iaf mig att fundera på vad jag uppskattar i ett förhållande och vad jag kanske kunde jobba på.

  Men ja, OTROLIGT fascinerande ämne!

  Gilla

  • 

   Vitsi så fint om du ännu till kunnat få nåt konkret ut av det helt själv, då är det ju ännu mer lyckat. Jag läste dumt nog en massa galla som östes över deltagarna i media, lite samma syndrom som den där Birgitta-texten jag nyss länkade till. Älskar dessutom att dessa två gifta brudar nu berättar öppet hur lyckliga de är. Mer sånt!

   Gillad av 1 person

 2. 

  Har bara sett den finska versionen. Först måste jag titta för konceptet verkade så sinnessjukt. Ändrade mig snabbt och bara måste följa med serien. Hade inte väntat mig att stämningen sku vara så varm. Har också en massa åsikter om reality, både som tittare och via jobb.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s