Bortom knegberget

maj 25, 2015 — 6 kommentarer

Peppe skriver bra om att som frilansare få betalt för möjligheter och hur ens senaste verk är som ens CV. Nu är hon journalist och jag grafiker, men jag känner igen mej i allt hon skriver. Jag kommenterade så här:

När jag började som frilansgrafiker tänkte jag att det nog blir bättre, att jag inte måste förklara mina priser så omfattande och att mina tidigare jobb nog talar för sej själv. Men det har visat sej vara ett race där jag får bevisa mina talanger om och om igen. Som att börja slutspurta pånytt för varje varv. Det är ganska tröttsamt i längden.

Ibland om priset trissats ner under min nöjdnivå (det är svårt att tacka nej till ens lite pengar) så kittlar det i fingrarna att göra ett kass jobb och underteckna med ”det här får du för det här priset”, men det kan jag ju verkligen inte göra. Just för att det är som du skriver, varje verk är min cv.

Skörheten i det här systemet är det som ger mej mest rynkor i pannan. Som tur slätas de ut till en del med alla goda sidor. Frihet, för att nu nämna den bästa. En dyr frihet.

Förutom nedtrissade priser, den otroliga pokkan hos vissa kunder (du borde betala oss som ger dej synlighet) och framtidens ovisshet – är tävlingar en annan sak som ger mej rött i blicken. Jag kan på nåt sätt rycka på axlarna till Paulig och Cloetta om de vill att allmänheten ska designa en iskaffeflaska eller en pastillask och så bidrar de med verktyg och delar via sina webbsidor. De är mer ute efter förslag av vem som helst, ett jippo, och alla förslag laddas upp till allas påseende. Du ser vem du tävlar mot och tja, det handlar väl mest om synlighet och delningar i sociala medier än att de verkligen ska få ett nytt utseende på sina produkter. Kan tilläggas att jag ej deltagit.

Men så fort firmor eller instanser börjar skapa tävlingar för att få en ny logo eller, hör och häpna, en helt ny grafisk profil, så blir det riktigt fel. Det är ett otroligt stort jobb att tänka ut en logga och en helt ny profil och mer osäkra pengar än en tävlingspott finns väl knappast. Vilket fantastiskt tillfälle! Begrunda och sätt dej in i alla våra behov, spå helst vår framtid också, trolla allt snyggt till pappers och har du tur ger vi dej många slantar! Eller så gör du all effort och får ingenting, bättre lycka nästa gång. Ett jäkla kneg för ingenting.

Ska jag lägga ner tre veckor av min tänkta semester för nästintill omöjliga pengar? Jag blir mer rik och glad och snäll om jag ger den tiden till min familj istället, garanterat pris får jag också.

Skit också, jag är mycket negativ och arg idag. Men fasiken så skönt att vara arg! En annan sak Peppe skrev mkt intressant om.

Och åsnebryggan. En arg Pia är inget hot, hon är bara arg. Känner ni också att folk tar er som ett hot om ni blir arga? Har tyvärr bara ett kvinnligt perspektiv på detta.

Nu ska jag knega vidare på jobb som verkligen ger pengar. För så är det, bakom all min frihet ligger ett berg av kneg.

6 svar till Bortom knegberget

 1. 

  Hög femma!

  Gilla

  • 

   Raah! Femma!

   läste du förresten Matildas kommentar under Peppes inlägg? Tänkte på dej med inspelningar etc, men också den där sjuka mentaliteten att vara lika vissen mot yngre som man själv nångång blivit behandlad. Det, om nåt, är så jäkla litet & bittert.

   Gilla

 2. 

  Evighetsdiskussionen som gör mig bara så uppgiven. Intressant poäng det där om tävlingarna – har själv funderat nu på diverse skrivtävlingar (har hittills deltagit i bara en), men vad ska man sen göra med texten när man högst antagligen inte vinner? Känns också lite ”onödigt” fastän det så klart inte är det. Alltid lär jag mig väl nåt av att skriva en ny text men kanske den energin borde läggas på något annat än diverse tävlingar? Till exempel fick Tidningen Skriva över 1000 (!!) bidrag till sin novelltävling. Det är ju helt galet!

  Gilla

  • 

   Visst lär jag mej också av att fundera ut en identitet, men sen om de inte vill ha den kan jag ju inte precis sälja den åt nån annan. Eller kanske jag bara ska gräva i de osålda jobbens folder och återanvända nåt, kunde ju bli riktigt kreativt 🙂

   Det här var en högst personlig outburst. Jag vet flera grafiker som gör tävlingar och jag ska inte säga aldrig. Sen kan jag inte alls ta ställning till om det är samma då det kommer till skrivtävlingar, det är nog helt baserat på din egen inställning!

   Gilla

   • 

    Ja så är det ju. Få se om det blir några tävlingar för mig. Skrivandet är än så länge en hobby för mig som jag så klart hoppas ska bli mer en dag. Men just i ditt fall låter tävlingar ännu kinkigare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s