Om 4 månader

september 5, 2016 — 10 kommentarer

Plötsligt är det bara fyra månader kvar till det stora livsäventyret, ritten över Anderna. Just nu är jag inne i en fas där jag tokstirrar på bilder på folk till hästs på rutten Chile – Argentina. Kollar vad de har på fötterna, vad de ser ut att ha packat, om de har långärmat eller kortärmat.

Min största tankenöt just nu är att alla verkar ha på sej en vidbrättad hatt istället för hjälm. Efter att ha vittnat den här incidenten finns det ingen chans att jag lämnar bort hjälmen. Så jag googlar på lösbrätten att fästa på hjälmen och känner mej lite klokare. 

Förurom extra mycket ridning jobbar jag på alla möjliga motionsformer. Tänker själv att 4.000 meters höjd är lättare att fixa med bättre fysik, så springer och cyklar också. 

Berättade stolt om mina löprundor och planer för en annan fotbollsmamma ikväll. Hon hade själv nyss springit en runda så väntade mej nåt peppande el dylikt positivt som svar.  Hon ba’ du ska tugga kokablad och ha med massvis med toalettpapper. Du behöver vara lite hög och så får du diarré och får kröka bakom nån buske. Om du hinner dit. Då är det bra att vara hög så är du inte så pryd.

Det stora livsäventyret ja. Fast kollade och kokablad ska påriktigt hjälpa mot höjdsjuka. Packat savetter och vessapapper. Oklart hur jag får tag på kokablad. 

10 svar till Om 4 månader

 1. 

  Hahhaaa! ”Bra att vara hög så e du inte så pryd”

  Gilla

 2. 

  Osäker på hur det är i Chile och Argentina, men åtminstone i Bolivia var det inget problem att få tag på koka. Jag var nu ändå såpass mesig att jag inte tuggade bladen, utan drack kokate, åt kokakex och annat jox. Men wow vilken resa det blir!

  Gilla

 3. 

  De lokala dricker kokate, för att klara höjderna. det gäller att ta det lugnt och kom ihåg att dricka. Själv svimmade jag 3800m mitt i en mening, pang ner i marken 🙂

  Gilla

  • 

   Ska testa försiktigt! vill ju inte dimpa 🙂

   Gilla

  • 

   Att lokalbefolkningen använder koka mot höjdsjuka är en vanlig föreställning , och en tankevurpa. Ingen som t.ex. bor i Cusco , La Paz osv har en chans att utveckla höjdsjuka/AMS på den höjden , dom måste sova på betydligt högre höjd för att det skall hända. Det handlar inte om vilken höjd man är på , utan om hur fort man tagit sig dit. Det finns en mängd myter i ämnet , men oxå info från läkare med årtionden av erfarenhet , t.ex. CDC på http://korta.nu/cdcalt . Diamox /acetazolamid är det som har bevisad förebyggande effekt , jag använde det t.ex. förra året när jag flög in till Yading på 4411 meters höjd , och sov på 3750. Dom svenska hälsoråden på 1177.se kom i kapp resten av världen ang. Diamox för två år sen.

   En annan myt är att man skall dricka mycket vatten : slutstadiet av höjdsjuka är lung och hjärnödem , dvs överskott av vätska i vävnad , och att dricka mycket vatten är ett klassiskt sätt att framkalla just det. Himalayan Rescue Association mfl har varnat för den strategin i ett par årtionden

   Gillad av 1 person

   • 

    Så intressant, tack! Ska def. läsa på mer. Vi rör oss till hästs och enligt vad jag läst är det mest skritt och trav, vi stiger nog inte i höjd så fort och såg bilder från den högsta delen där det går väldigt långsamt just för att hästarna ska orka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s